Loading...

Aloes – informacje, właściwości, działanie

Aloes – co to za roślina? 

Aloes ( inaczej Aloe vera) to Aloe barbadensis miller. jest rośliną krzewiastą lub drzewiastą, wieloletnią, kserofityczną (czyli sucholubną), soczystą o barwie groszkowej. Występuje przeważnie w suchych regionach Afryki, Azji, Europy i Ameryki.  Aloes ma trójkątne, mięsiste liście z ząbkowanymi krawędziami, żółte rurkowate kwiaty i owoce zawierające liczne nasiona. Każdy liść składa się z trzech warstw.  

Pierwsza warstwa, najbardziej wewnętrzna to przezroczysty żel, który zawiera 99% wody i 1% mieszanki glukomannanów (rozpuszczalnych błonników pokarmowych), aminokwasów, lipidów, steroli i witamin. Druga warstwa, czyli środkowa, to żółty sok o gorzkim posmaku, zawierający glikozydy i antrachinony. Trzecia warstwa, najbardziej zewnętrzna, czyli de facto skórka aloesu zawiera szereg wiązek naczyniowych, które transportują różne substancje, np. wodę (ksylem), czy skrobię ( łyko). Odpowiedzialna jest również za ochronę oraz syntezę węglowodanów i białka. 

Aloes – jakie ma składniki odżywcze? 

W skład aloesu wchodzi wiele cennych składników. Aloes zawiera: 

witaminy : A,C,E, B12, kwas foliowy, cholina 

enzymy: aliaza, alkaliczna fosfataza, amylaza, bradykinaza, karboksypeptydaza, katalaza, celulaza, lipaza, peroksydaza 

minerały: wapń, miedź, chrom, selen, magnez, mangan, potas, sód, cynk cukry: glukoza, fruktoza, glukomannany, polimannoza, 

antrachinony (środki przeczyszczające): aloina, emodyna 

sterydy roślinne: cholesterol, kampesterol, B-sizosterol, lupeol 

hormony: auksyny, gibereliny 

aminokwasy 

inne: kwas salicylowy, lignina, saponiny 

Aloes – jakie ma działanie ? 

Aloes ma szerokie zastosowanie wynikające z jego bogatego składu. Można go spotkać w formie soku do picia, żelu do smarowania, jest również składnikiem w różnego rodzaju suplementach, kosmetykach, czy nawet pastach do zębów. Dzięki wielu składnikom aloe vera: oczyszcza organizm z toksyn 

Czytaj też:   Ile powinien trwać trening?

jest środkiem zaradczym na oparzenia słoneczne, alergie, trudno gojące się rany, owrzodzenia, trądzik 

pomaga zmniejszyć stany zapalne skóry 

działa przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, antyseptycznie (odkażająco) jest antyoksydantem 

wzmacnia i poprawia odporność organizmu  

poprawia przemianę materii  

usuwa zalegające w jelitach masy pokarmowe  

usprawnia pracę układu pokarmowego  

pomaga prawidłowo trawić i wchłaniać białka  

„uszczelnia” ścianki jelita cienkiego na przenikanie substancji, które mogą stać się alergenami 

likwiduje fatalne skutki spożywania nadmiernej ilości węglowodanów 

pomaga wchłaniać związki mineralne w jelicie cienkim i grubym  

łagodzi stany zapalne śluzówki w całym przewodzie pokarmowym 

reguluje florę bakteryjną i wypróżnienia 

działa regenerująco na skórę, nawilża ją 

pomaga w leczeniu próchnicy 

Wskazania do stosowania aloesu 

Wskazania do stosowania aloesu oraz produktów, w których się znajduje są następujące: rany, uszkodzenia skóry, oparzenia, podrażnienia skórne 

trądzik, opryszczka 

atopowe zapalenie skóry, łuszczyca 

obniżona odporność 

alergie skórne 

zaburzenia wątroby, zaparcia 

problemy z jelitami, nerkami 

wrzodziejące jelito grube 

infekcje 

Przeciwwskazania do stosowania aloesu 

Stosowania aloesu doustnie powinny unikać kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz dzieci w  wieku do 12. roku życia. 

Aloesu nie powinno się stosować doustnie w przypadku: hemoroidów, chorób nerek i i zaburzeń ich czynności, chorób serca, choroby Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejącego zapalenia okrężnicy, niedrożności jelit, cukrzycy. 

Skutkami ubocznymi niewłaściwego stosowania aloesu mogą być problemy z nerkami, krew w moczu, obniżony poziom potasu we krwi, osłabienie mięśni, biegunka, nudności, bóle brzucha. 

Podsumowanie 

Podsumowując, aloes jest rośliną mającą bardzo bogate właściwości odżywcze i szerokie zastosowanie lecznicze. Można go stosować doustnie w formie soku lub smarując w formie żelu. Znajduje się w składach różnych kosmetyków do skóry, past do zębów, suplementów na problemy z jelitami, nerkami, wątrobą i układem pokarmowym. Można go uprawiać również w warunkach domowych.

Czytaj też:   Trening obwodowy – co go charakteryzuje i kiedy warto go stosować? 

Author: Jakub Sikora

Jakub Sikora, trener personalny, fizjoterapeuta i dietetyk. Ukończył studia magisterskie na kierunku fizjoterapii oraz studia podyplomowe z Żywienia i Suplementacji Osób Aktywnych Fizycznie na Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach. Certyfikowanym trenerem personalnym jest od ponad 4 lat. W przeszłości trenował piłkę nożną, obecnie uprawia sporty siłowe (trójbój siłowy i wyciskanie leżąc) z kilkoma ogólnopolskimi sukcesami na koncie (m.in. III miejsce na Mistrzostwach Polski w Wyciskaniu Leżąc Klasycznym w kategorii Juniorów). Od jakiegoś czasu odnajduje się w nowej pasji – Muay Thai (tajski boks).