Loading...

Aloes – informacje, właściwości, działanie

Aloes – co to za roślina? 

Aloes ( inaczej Aloe vera) to Aloe barbadensis miller. jest rośliną krzewiastą lub drzewiastą, wieloletnią, kserofityczną (czyli sucholubną), soczystą o barwie groszkowej. Występuje przeważnie w suchych regionach Afryki, Azji, Europy i Ameryki.  Aloes ma trójkątne, mięsiste liście z ząbkowanymi krawędziami, żółte rurkowate kwiaty i owoce zawierające liczne nasiona. Każdy liść składa się z trzech warstw.  

Pierwsza warstwa, najbardziej wewnętrzna to przezroczysty żel, który zawiera 99% wody i 1% mieszanki glukomannanów (rozpuszczalnych błonników pokarmowych), aminokwasów, lipidów, steroli i witamin. Druga warstwa, czyli środkowa, to żółty sok o gorzkim posmaku, zawierający glikozydy i antrachinony. Trzecia warstwa, najbardziej zewnętrzna, czyli de facto skórka aloesu zawiera szereg wiązek naczyniowych, które transportują różne substancje, np. wodę (ksylem), czy skrobię ( łyko). Odpowiedzialna jest również za ochronę oraz syntezę węglowodanów i białka. 

Aloes – jakie ma składniki odżywcze? 

W skład aloesu wchodzi wiele cennych składników. Aloes zawiera: 

witaminy : A,C,E, B12, kwas foliowy, cholina 

enzymy: aliaza, alkaliczna fosfataza, amylaza, bradykinaza, karboksypeptydaza, katalaza, celulaza, lipaza, peroksydaza 

minerały: wapń, miedź, chrom, selen, magnez, mangan, potas, sód, cynk cukry: glukoza, fruktoza, glukomannany, polimannoza, 

antrachinony (środki przeczyszczające): aloina, emodyna 

sterydy roślinne: cholesterol, kampesterol, B-sizosterol, lupeol 

hormony: auksyny, gibereliny 

aminokwasy 

inne: kwas salicylowy, lignina, saponiny 

Aloes – jakie ma działanie ? 

Aloes ma szerokie zastosowanie wynikające z jego bogatego składu. Można go spotkać w formie soku do picia, żelu do smarowania, jest również składnikiem w różnego rodzaju suplementach, kosmetykach, czy nawet pastach do zębów. Dzięki wielu składnikom aloe vera: oczyszcza organizm z toksyn 

jest środkiem zaradczym na oparzenia słoneczne, alergie, trudno gojące się rany, owrzodzenia, trądzik 

pomaga zmniejszyć stany zapalne skóry 

działa przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, antyseptycznie (odkażająco) jest antyoksydantem 

wzmacnia i poprawia odporność organizmu  

poprawia przemianę materii  

usuwa zalegające w jelitach masy pokarmowe  

usprawnia pracę układu pokarmowego  

pomaga prawidłowo trawić i wchłaniać białka  

„uszczelnia” ścianki jelita cienkiego na przenikanie substancji, które mogą stać się alergenami 

likwiduje fatalne skutki spożywania nadmiernej ilości węglowodanów 

pomaga wchłaniać związki mineralne w jelicie cienkim i grubym  

łagodzi stany zapalne śluzówki w całym przewodzie pokarmowym 

reguluje florę bakteryjną i wypróżnienia 

działa regenerująco na skórę, nawilża ją 

pomaga w leczeniu próchnicy 

Wskazania do stosowania aloesu 

Wskazania do stosowania aloesu oraz produktów, w których się znajduje są następujące: rany, uszkodzenia skóry, oparzenia, podrażnienia skórne 

trądzik, opryszczka 

atopowe zapalenie skóry, łuszczyca 

obniżona odporność 

alergie skórne 

zaburzenia wątroby, zaparcia 

problemy z jelitami, nerkami 

wrzodziejące jelito grube 

infekcje 

Przeciwwskazania do stosowania aloesu 

Stosowania aloesu doustnie powinny unikać kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz dzieci w  wieku do 12. roku życia. 

Aloesu nie powinno się stosować doustnie w przypadku: hemoroidów, chorób nerek i i zaburzeń ich czynności, chorób serca, choroby Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejącego zapalenia okrężnicy, niedrożności jelit, cukrzycy. 

Skutkami ubocznymi niewłaściwego stosowania aloesu mogą być problemy z nerkami, krew w moczu, obniżony poziom potasu we krwi, osłabienie mięśni, biegunka, nudności, bóle brzucha. 

Podsumowanie 

Podsumowując, aloes jest rośliną mającą bardzo bogate właściwości odżywcze i szerokie zastosowanie lecznicze. Można go stosować doustnie w formie soku lub smarując w formie żelu. Znajduje się w składach różnych kosmetyków do skóry, past do zębów, suplementów na problemy z jelitami, nerkami, wątrobą i układem pokarmowym. Można go uprawiać również w warunkach domowych.

Author: Jakub Sikora

Jakub Sikora, trener personalny, fizjoterapeuta i dietetyk. Ukończył studia magisterskie na kierunku fizjoterapii oraz studia podyplomowe z Żywienia i Suplementacji Osób Aktywnych Fizycznie na Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach. Certyfikowanym trenerem personalnym jest od ponad 4 lat. W przeszłości trenował piłkę nożną, obecnie uprawia sporty siłowe (trójbój siłowy i wyciskanie leżąc) z kilkoma ogólnopolskimi sukcesami na koncie (m.in. III miejsce na Mistrzostwach Polski w Wyciskaniu Leżąc Klasycznym w kategorii Juniorów). Od jakiegoś czasu odnajduje się w nowej pasji – Muay Thai (tajski boks).