Aloes – co to za roślina?
Aloes ( inaczej Aloe vera) to Aloe barbadensis miller. jest rośliną krzewiastą lub drzewiastą, wieloletnią, kserofityczną (czyli sucholubną), soczystą o barwie groszkowej. Występuje przeważnie w suchych regionach Afryki, Azji, Europy i Ameryki. Aloes ma trójkątne, mięsiste liście z ząbkowanymi krawędziami, żółte rurkowate kwiaty i owoce zawierające liczne nasiona. Każdy liść składa się z trzech warstw.
Pierwsza warstwa, najbardziej wewnętrzna to przezroczysty żel, który zawiera 99% wody i 1% mieszanki glukomannanów (rozpuszczalnych błonników pokarmowych), aminokwasów, lipidów, steroli i witamin. Druga warstwa, czyli środkowa, to żółty sok o gorzkim posmaku, zawierający glikozydy i antrachinony. Trzecia warstwa, najbardziej zewnętrzna, czyli de facto skórka aloesu zawiera szereg wiązek naczyniowych, które transportują różne substancje, np. wodę (ksylem), czy skrobię ( łyko). Odpowiedzialna jest również za ochronę oraz syntezę węglowodanów i białka.
Aloes – jakie ma składniki odżywcze?
W skład aloesu wchodzi wiele cennych składników. Aloes zawiera:
– witaminy : A,C,E, B12, kwas foliowy, cholina
– enzymy: aliaza, alkaliczna fosfataza, amylaza, bradykinaza, karboksypeptydaza, katalaza, celulaza, lipaza, peroksydaza
– minerały: wapń, miedź, chrom, selen, magnez, mangan, potas, sód, cynk – cukry: glukoza, fruktoza, glukomannany, polimannoza,
– antrachinony (środki przeczyszczające): aloina, emodyna
– sterydy roślinne: cholesterol, kampesterol, B-sizosterol, lupeol
– hormony: auksyny, gibereliny
– aminokwasy
– inne: kwas salicylowy, lignina, saponiny
Aloes – jakie ma działanie ?
Aloes ma szerokie zastosowanie wynikające z jego bogatego składu. Można go spotkać w formie soku do picia, żelu do smarowania, jest również składnikiem w różnego rodzaju suplementach, kosmetykach, czy nawet pastach do zębów. Dzięki wielu składnikom aloe vera: – oczyszcza organizm z toksyn
– jest środkiem zaradczym na oparzenia słoneczne, alergie, trudno gojące się rany, owrzodzenia, trądzik
– pomaga zmniejszyć stany zapalne skóry
– działa przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, antyseptycznie (odkażająco) – jest antyoksydantem
– wzmacnia i poprawia odporność organizmu
– poprawia przemianę materii
– usuwa zalegające w jelitach masy pokarmowe
– usprawnia pracę układu pokarmowego
– pomaga prawidłowo trawić i wchłaniać białka
– „uszczelnia” ścianki jelita cienkiego na przenikanie substancji, które mogą stać się alergenami
– likwiduje fatalne skutki spożywania nadmiernej ilości węglowodanów
– pomaga wchłaniać związki mineralne w jelicie cienkim i grubym
– łagodzi stany zapalne śluzówki w całym przewodzie pokarmowym
– reguluje florę bakteryjną i wypróżnienia
– działa regenerująco na skórę, nawilża ją
– pomaga w leczeniu próchnicy
Wskazania do stosowania aloesu
Wskazania do stosowania aloesu oraz produktów, w których się znajduje są następujące: – rany, uszkodzenia skóry, oparzenia, podrażnienia skórne
– trądzik, opryszczka
– atopowe zapalenie skóry, łuszczyca
– obniżona odporność
– alergie skórne
– zaburzenia wątroby, zaparcia
– problemy z jelitami, nerkami
– wrzodziejące jelito grube
– infekcje
Przeciwwskazania do stosowania aloesu
Stosowania aloesu doustnie powinny unikać kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz dzieci w wieku do 12. roku życia.
Aloesu nie powinno się stosować doustnie w przypadku: hemoroidów, chorób nerek i i zaburzeń ich czynności, chorób serca, choroby Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejącego zapalenia okrężnicy, niedrożności jelit, cukrzycy.
Skutkami ubocznymi niewłaściwego stosowania aloesu mogą być problemy z nerkami, krew w moczu, obniżony poziom potasu we krwi, osłabienie mięśni, biegunka, nudności, bóle brzucha.
Podsumowanie
Podsumowując, aloes jest rośliną mającą bardzo bogate właściwości odżywcze i szerokie zastosowanie lecznicze. Można go stosować doustnie w formie soku lub smarując w formie żelu. Znajduje się w składach różnych kosmetyków do skóry, past do zębów, suplementów na problemy z jelitami, nerkami, wątrobą i układem pokarmowym. Można go uprawiać również w warunkach domowych.